skip to content
The International Olympic Committee (IOC) will officially inaugurate its new headquarters on 23 June during the celebration of Olympic Day. In 2019 this symbolic day will mark the 125th anniversary of the creation of the IOC.

The inauguration of Olympic House will be the culmination of a journey that started back in 2012 when the IOC decided to move ahead with the consolidation of its head office.

Olympic House is a privately funded investment in sustainability. The sustainability approach is threefold:

  • It has the strong ambition to meet the most demanding sustainability standards both locally and internationally. It has been designed as a sustainable building in terms of both construction and operations, with special efforts put into energy and water efficiency, waste reduction and landscape integration.
  • It aims to regroup all IOC staff in one location, resulting in cost savings and increased collaboration.
  • It also represents an investment by the IOC in the local economy and development. Eighty per cent of the construction costs have been spent with local companies hence contributing to the development of local competencies.

Developed by Danish architecture firm 3XN, Olympic House will allow the IOC to bring together its staff – 500 employees currently spread across Lausanne in four locations – under one roof at a single site. Selected by the IOC in April 2014 after an international architecture competition, 3XN partnered with Swiss architects IttenBrechbühl to oversee the construction of the project.

From 23 June onwards, the IOC will benefit from two Olympic centres in Lausanne: Olympic House in Vidy to cater for its administration and offer a welcoming meeting place for all its stakeholders; and The Olympic Museum and the Olympic Studies Centre in Ouchy to host the general public.

Olympic House IOC

With this new building, the IOC confirms its attachment to Lausanne, the Olympic Capital. Developed in close consultation with the local authorities, Olympic House will offer the region an emblematic architectural landmark and become an important element of the local Louis Bourget public park, which welcomes a diverse group of visitors every year.

Olympic House is a unique example of innovative collaboration between many different stakeholders, including the IOC, some of its Worldwide Olympic Partners (Dow, Toyota and Panasonic), the architects 3XN and IttenBrechbühl, sustainability certification bodies, local authorities, suppliers and academics.


All the IOC staff under one roof

The Olympic House allows the IOC to bring together its staff – 500 employees currently spread across Lausanne in four locations - under one roof at a single site.

Learn more

A sustainable investment

The Olympic House is a CHF145 million privately funded investment by the IOC in sustainability, operational efficiency and local economy and development. Eighty per cent of the construction costs were spent with local companies and contributed to the development of local competencies.

Learn more

Commitment to sustainability

The Olympic House demonstrates that the IOC is committed to sustainability, walks the talk and leads by example. The Olympic House has the strong ambition to meet the most demanding sustainability standards both locally - Swiss National Sustainable Construction Standard (SNBS) and Minergie - and internationally (LEED).

Learn more

Home of the Olympic Movement

The Olympic House, conceived as the permanent home of the Olympic Movement, will open on 23 June 2019, which will mark the 125th anniversary of the creation of the IOC in 1894.

Learn more
Olympic House

Commitment to Lausanne, the Olympic Capital

With the opening of Olympic House the IOC confirms its attachment to Lausanne, the Olympic Capital. The first stone of the building was laid in 2015, which celebrated 100 years of the IOC’s presence in Lausanne.











Learn more

A catalyst for innovative collaboration

Internal and external collaboration is at the heart of the design of the Olympic House. With its five-ring central staircase linking the various floors and its transparent and collaborative working areas, the building offers a cutting-edge environment for its primary users, hence reflecting the change of mindset of the Olympic Movement and its administration.

Learn more
back to top Fr